De voordelen van buiten sporten

De voordelen van buiten sporten zijn zo veel, dat het allemaal niet op te noemen is. Toch hebben we geprobeerd om een aantal belangerijke voordelen voor je op te sommen. Met name door de voordelen hieronder, zijn wij als specialist ervan overtuigd van de voordelen van buiten sporten ten opzichte van binnen sporten.

Van buiten sporten wordt jouw training intensiever. Je wordt blijer van de work-out. Je hebt een directe stressreductie. Daarnaast heb je ook een stukje verbondenheid met de natuur. We kunnen er eindeloos over doorgaan.

Hieronder zie je de belangrijkste en misschien wel de meest bekende voordelen van buiten sporten:

 • Temperatuur regelen kost energie
  Je lichaam is continu bezig met het vinden van de juiste temperatuur (ook tijdens het sporten). Heb je het koud, dan doet je lichaam zijn best om je warm te houden, maar heb je het warm dan doet je lichaam zijn best om af te koelen. Het verlies van vocht is hier een voorbeeld van. In warme temperaturen verlies je relatief meer vocht dan in koude weersomstandigheden. De toename in vochtverlies heeft een gunstig effect op het gewicht. Doordat jouw lichaam in vergelijkin met binnen sporten veel meer moeite moet doen om je temperatuur te regelen, verbuik je ook veel meer energie.Meer energie verbruiken staat gelijk aan meer calorieën verbranden.
 • Vitamine D
  Vitaminde D krijg je van de zon. We hoeven niet uit te leggen dat Vitamine D goed voor je is,dat hebben we als klein kind allemaal vaak genoeg gehoord. Je zou de kans op extra Vitamine D daarom bij elke extra gelegenheid moeten aangrijpen. Vitamine D heb je nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen. Calcium heb je noog voor de groei en het onderhouden van je botten (en tanden). Vitamine D is dus indirect belangrijk voor botaanmaak -en behoud. Ook heeft Vitamine D een belangrijke rol bij het versterken van jouw immuunsysteem.
 • Verbeterde focus en concentratie
  Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt ook dat buitensporters aanzienlijk betere concentratievermogen hebben dan de binnensporters. Je concentratievermogen en je focus nemen aanzienlijk toe na het buitensporten. Het schijnt dat dit komt door de positieve invloed van de natuur op jouw welzijn.
 • Zuurstof
  Buiten heb je veel meer zuurstof dan binnen, Dat is best logisch, toch? Binnen ben je dikwijls afhankelijk van het filteren van de lucht, een goedwerkend ventilatie systeem of airco. Dit kan in veel gevallen een benauwd gevoel geven. Buitensporten geeft veen vrij gevoel en het gevoel van goed door kunnen ademen. Meer planten en bomen staat vaak gelijk aan meer zuurstof.
 • RIVM maatregelen
  Volgens het OMT corona crisisteam is er een aanzienlijk verschil tussen besmettingen binnen en buiten. Waardoor het geadviseerd wordt om je zoveel mogelijk in de buitenlucht te begeven. Onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de besmettingen plaatsvinden in kleine ruimte, waar mensen langdurig met elkaar in de ruimte zitten. Dit heeft te maken met de verspreiding van Aerosolen. Dezelfde onderzoeken tonen ook aan dat deze besmettingsrisico’s afnemen in de buitenlucht. Doordat de Aerosolen door de lucht waaien en zich over een veel groter oppervlak verspreiden, wordt ook de kans op besmetting kleiner.

 

Buiten sporten is de toekomst, oftewel het nieuwe normaal!

Over de schrijver
Reactie plaatsen