Ruptuur van de achterste kruisband

Wat is het?

De achterste kruisband is één van de vier stabiliserende banden (ligamenten) van de knie. De achterste kruisband bevindt zich centraal in de knie. Daar loopt hij schuin achter de voorste kruisband langs. De achterste kruisband verbindt de achterkant van het onderbeen met de voorkant van het bovenbeen. Door zijn ligging zorgt de achterste kruisband ervoor dat het scheenbeen niet naar achteren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen en niet te ver kan draaien ten opzichte van het bovenbeen. De achterste kruisband geeft daardoor stabiliteit aan de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en draaibewegingen. Daarnaast ondersteunt hij de binnen- en de buitenband, die ook stabiliteit bieden aan de knie. Bij een ruptuur van de achterste kruisband, is de band (gedeeltelijk) afgescheurd.

Hoe herken je het?

Wanneer u een achterste kruisband heeft gescheurd, is dit meestal een gevolg van een ongeval of van sportletsel. Wanneer er een kracht op de voorkant van het scheenbeen komt terwijl de knie gebogen is, dan komt de achterste kruisband op spanning en kan afscheuren. Bijvoorbeeld van een val op de grond met een gebogen knie tijdens sporten. Of bij een auto ongeval waarbij de voorzijde van het scheenbeen tegen het dashboard aan komt. Bij het scheuren van de achterste kruisband horen of voelen patiënten een “knap” of “plop”. In de meeste gevallen treedt binnen de eerste uren na het letsel een zwelling op van de knie. Deze zwelling ontstaat door een bloeding uit de verscheurde bloedvaten van de beschadigde kruisband. Meestal kan de knie direct na het letsel niet goed worden belast. Deze vroege symptomen nemen gewoonlijk binnen 2-4 weken na het letsel af. Daarnaast kan er na een gescheurde achterste kruisband een gevoel van instabiliteit optreden, tijdens sporten maar ook in het dagelijks leven.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn twee behandelmogelijkheden. De operatieve en de non-operatieve behandeling. Bij de operatieve behandeling wordt de achterste kruisband gereconstrueerd. Bij de non-operatieve behandeling is de behandeling gericht op het verminderen van de pijn en de zwelling in de knie. Soms kan tijdelijk gebruik van krukken nodig zijn om de knie te ontlasten. Hierna zullen stabiliserende oefeningen voorgeschreven worden voor de knie.
Reactie plaatsen