Veilig en verantwoord trainen
11 augustus 2019 

Veilig en verantwoord trainen

Wist je dat meer dan 70% van de mensen onverantwoord en onveilig aan het trainen zijn ..?

Dit heeft ermee te maken doordat een groot gedeelte van de sporters rondlopen met een klein pijntje, ooit een blessure hebben gehad of een uitgebreide medische voorgeschiedenis heeft.

Er is een viertal regels die je moet volgen om er zeker van te zijn dat je veilig en verantwoord aan het trainen bent. Hieronder hebben wij alle regels voor je opgesteld.

Ps; Als je hier hulp bij zou willen en dit niet alleen wilt doen kun je ook direct een >> Healthcheck 

De 4 Veilige Regels:

  1. Ken je start- en eindpunt
    Breng voor jezelf duidelijk in kaart waar je nu begint en waar je naar toe wilt. Zorg ervoor dat het doel dat je stelt ook in kaart wordt gebracht met een meetinstrument dat hierbij past. Wil je afvallen? Meet dan jouw gewicht. Wil je buikomvang verminderen? Meet dan de huidige omvang. Is er iets wat je niet meer kan doen door de pijn? Probeer dan jouw fysieke vrijheid te meten. We zeggen wel eens meten=weten. Dat klopt! Zodra je hebt gemeten, weet je exact wat jouw startpositie is, kun je voor jezelf een realistisch en haalbaar doel stellen en kun je na verloop van tijd evalueren of je dit doel ook daadwerkelijk bereikt hebt. Concrete doelen, geven concrete resultaten. Vage doelen, geven vage resultaten.
  2. Leer je pijntjes en blessures kennen..
    Weet je hoeveel mensen wel eens een pijntje en blessure hebben gehad zonder te weten waar dit vandaan komt? 88% !
    Meer dan 88% van de Nederlanders heeft een pijntje of een blessure zonder te weten waar het vandaan komt. Pijn is een reactie van het lichaam. Het lichaam stuurt een signaaltje naar jou hersenen dat er ergens in het lichaam iets “niet goed” zit. Er is een vorm van weefselschade. Dit signaal noemen wij pijn. Dit signaal moet eigenlijk altijd onderzocht worden, om te beoordelen waar het signaal vandaan komt en wat de vorm van de schade is.  Zodra je weet waar de pijn vandaan komt of wat de blessure precies is, dan kun je ook nagaan wat je in jouw training wel of niet moet doen om verergering van de pijn/blessure te voorkomen.
  3. Ken je grenzen
    Zodra je de pijnklachten en blessures in kaart hebt gebracht is het belangrijk dat je veilig en verantwoord je grenzen gaat verkennen. Als je “te weinig” doet, dan wordt het weefsel niet sterker, maar als je “te veel” doet dan raakt het weefsel overbelast. Het is dus essentieel dat je hier een goede balans in weet te vinden. Breng van de blessure de risico’s in kaart. Wat heeft er in de eerste instantie voor gezorgd dat je de blessure hebt opgelopen? En wat moet je doen om deze blessure in de toekomst te voorkomen?
  4. Breng je medische voorgeschiedenis in kaart ..
    Bijna iedereen heeft wel een medische voorgeschiedenis. De ene iets uitgebreider dan de andere. Een medische voorgeschiedenis kan gaan over een breuk in het verleden, maar ook over een keer dat je door je enkel bent gegaan, die keer dat je bent gevallen, medicijngebruik en operaties in het verleden. Het maakt allemaal deel uit van jouw medisch verleden. Al deze onderdelen brengen allemaal nieuwe risico’s met zich mee. Of je er nou wel of niet volledig van bent herstelt, zijn er altijd dingen die je nu anders moet doen om een terugval/recidief te voorkomen. Door jouw medische verleden in kaart te brengen, kun je grip krijgen op deze risico’s.

Conclusie
Het is veel informatie, maar wel belangrijke informatie. Ik vind het namelijk belangrijk dat je verantwoord en veilig aan het trainen bent. Er is namelijk niets zo kwalijk als “verkeerd trainen”.
Ik kan me ook voorstellen dat je het lastig vindt om alleen met deze regels aan de slag te gaan. In dat geval zijn wij er om je te helpen. Wij zijn namelijk allemaal opgeleid om te checken of jij veilig en verantwoord aan het trainen bent.

Wil je zeker weten dat je goed bezig bent?
Plan dan direct een >>Healthcheck

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips en dat je veilig en verantwoord aan de slag kunt gaan. En zo niet, dan zie ik je graag in mijn agenda voor een healthcheck.

Over de schrijver
Reactie plaatsen