Pijn in de onderrug? Dit kun je eraan doen (het 3 stappenplan)
26 juli 2019 

Pijn in de onderrug? Dit kun je eraan doen (het 3 stappenplan)

Pijn in de onderrug is niet leuk om te hebben. Het komt in Nederland ook steeds vaker voor. Naar schatting was de prevalentie van rug- en nekklachten die bij de huisarts zijn beland in 2017 ruim 2 miljoen Nederlanders. Dit zijn een heleboel mensen met pijn in de onderrug.

pijn in de onderrug

Wat doe je eraan ..

Hoewel het een grote groep is die rondloopt met pijn in de onderrug, weet toch niet iedereen precies wat je in zo een situatie zou kunnen doen. Wij helpen je graag op weg!
Pijn in de onderrug is namelijk niet iets waar je te lang mee wilt rondlopen, omdat je deze klachten tijdens bijna alle activiteiten zult voelen.

We hebben in 3 stappen beschreven wat je in deze situaties volgens onze rugspecialisten het beste kun doen.


Stap 1 | Sluit “specifiek” uit !

In theorie onderscheiden wij 2 soorten rugaandoeningen. Specifieke rugaandoeningen en aspecifieke rugaandoeningen. De specifieke rugaandoeningen zijn aandoeningen die door een specialist gediagnosticeerd worden. Je kunt hierbij denken aan Bechterevv, een gebroken of een verschoven wervel en/of een HNP (hernia). De term “specifiek” wilt zeggen dat er een duidelijke aanwijsbare oorzaak is waar de klachten nou precies vandaan komen. Deze aanwijsbare oorzaak kan vaak ook bevestigd worden d.m.v. aanvullende diagnostiek als een MRI Scan of een röntgenfoto.

Maar ..
In veel gevallen zijn rugklachten aspecifiek. Er is dan volgens de arts geen duidelijke aanwijsbare oorzaak (vast te stellen op beeldmateriaal) waar de klachten nou precies vandaan zouden komen. De oorzaak ligt in dit geval in het fysieke functioneren en kun je het beste terecht bij fysiotherapie.
Stap 1 is dus vooral gericht op het uitsluiten van een specifieke rugaandoening. Als je al een keer bij de huisarts of bij de specialist bent beland dan is de kans groot dat een specifieke rugaandoening al is uitgesloten. Is specifiek juist door een specialist bevestigd en heb je ineens onverklaarbare toenemende rugklachten? Neem dan direct contact op met jouw huisarts of specialist.

Het onderscheid tussen specifiek en aspecifiek  kun je niet zelf maken, je hebt hierbij specialistische hulp nodig van een arts of fysiotherapeut.

Met de Rugtest, kunnen onze rugspecialisten jou met 6 simpele vragen helpen om dit onderscheid te maken.

Doe de Rugtest


Stap 2 | Blijf in beweging

pijn in de onderrugBeweging wordt in bijna alle richtlijnen aangeraden, als zo ook de in richtlijn van de fysiotherapeut. Als de rugklachten acuut (plotseling opgetreden/van de ene het andere moment) zijn, dan zal de rug in verstijvingsmodus willen gaan.

Verstijvingsmodus is geen prettige fase, omdat jouw rug dan heel erg gaat verstijven. Het verstijven doet jouw rug ter bescherming van alle structuren in de rug. Een mooi voorbeeld hiervan is het welbekende spitaanval. Deze verstijvingsmodus moet je proberen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hoe sneller je start met bewegen, des te sneller je weer pijnvrij bent!

Maar hoe langer het duurt voordat je weer start met bewegen en hoe langer je wacht met het oppakken van jouw dagelijkse activiteiten, des te eerder je in de verstijvingsmodus komt. Hoe eerder je in de verstijvingsmodus komt, des te langer je hierin blijft hangen. Oppassen dus!

Mijn tip; start zo snel mogelijk weer met bewegen en het oppakken van jouw dagelijkse activiteiten. Dat betekent dus inderdaad dat je de eerste paar dagen even door een zure appel heen moet bijten.

Let op

Bovenstaande is essentieel in je revalidatie, maar dit moet je ten allen tijde verantwoord blijven doen. Verantwoord=veilig. Met verantwoord bedoel ik vooral dat je zeker moet weten dat bewegen geïndiceerd is en dat je de klachten daarmee niet erger maakt. Overleg daarom altijd eerst met je huisarts, fysiotherapeut of specialist wat je van plan bent.

Wil je dat wij je helpen om te beoordelen of bewegen voor jou helpt? Dat kan.
Met de gratis Rugtest kunnen onze rugspecialisten jou met 6 simpele vragen een gericht advies geven.

Doe de Rugtest


Stap 3 | Voorkom een recidief (van pijn in de onderrug)

De laatste stap is de belangrijkste stap in jouw revalidatie. Het voorkomen van een recidief.
Een groot groep van de mensen met pijn in de onderrug, zijn mensen die wel eens eerder rugklachten hebben gehad. Het lijkt soms alsof rugpijn iets is waar je helemaal niet meer vanaf komt. Maar dat is niet helemaal waar!
Rugklachten hebben een hoge recidief kans. Dit wilt zeggen dat als je niet de juiste maatregelen neemt, de kans groot is dat je in de toekomst weer klachten krijgt.

pijn in de onderrugBen jij één van die mensen bent die vaker last heeft van pijn in de onderrug?
Verdiep je dan in de maatregelen die je kunt nemen voor het voorkomen van deze klachten. Dit zijn vaak kleine aanpassingen in je leven die je moet maken (bijvoorbeeld het doen van elke ochtend je oefeningen). Als je het mij vraagt zijn het ook nog eens waardevolle leefstijl aanpassingen, als je daarmee klachtenvrij door het leven kan.

De veranderingen die je moet zijn per individu verschillend.

Laat je hierover adviseren door jouw behandelaar of door één van onze Rugspecialisten!

Doe de Rugtest

voor een gericht advies


Vond je dit artikel nuttig?

Ik zou het dan héél erg op prijs stellen als je een reactie voor mij achterlaat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen