Schouder (het schoudergewricht)

Schouder (het schoudergewricht)

Hoewel mensen denk dat de schouder uit één gewricht bestaat,  is dit echter niet het geval. De schouder bestaat maar liefst uit 3 gewrichten. Het eerste gewricht wordt gevormd door het sleutelbeen (Latijns: clavicula) en het dak van het schouderblad (Latijns: acromion) samen. Dit is het acromioclaviculaire gewricht (afkorting: AC-gewricht).

Vervolgens heb je de plek waar de kop van de bovenarm (Latijns: humerus) draait in de kom (Latijns: glenoid) van het schouderblad (Latijns: scapula), de noemen we het glenohumerale gewricht.

Tenslotte vindt er nog een beweging plaats, namelijk het bewegen van het schouderblad over de romp (Latijns: thorax). Dit is het scapulothoracale gewricht.

[caption id="" align="aligncenter" width="450"]schouder anatomie van de schouder[/caption]

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht of  (Latijns: articulatio humeri of glenumeraal gewricht)  vormt een verbinding tussen bovenarm en romp. In de anatomie is het opvallend dat de kop van de bovenarm veel groter is dan de kleine gewrichtskom. De schouder heeft de vorm en de functie van een kogelgewricht. Er kan daarom om drie verschillende draaiassen worden bewogen. De bewegingsmogelijkheden van de bovenarm worden vergroot dankzij de schoudergordel, die wordt gevormd door het schouderblad en het sleutelbeen (lat.: clavicula). De schoudergordel rust via het gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen (lat.: sternum) op de thorax. Deze grote beweeglijkheid in het gewricht gaat echter ten koste van de gewrichtsstabiliteit. Schouderluxaties (uit de kom) komen dan ook frequent voor. De frequentste luxatie is een luxatie naar voren omdat het gewricht met name aan de voorzijde nauwelijks door gewrichtsbanden wordt ondersteund. De kom wordt daarom enigszins vergroot door de aanwezigheid van een kraakbeenring ("labrum articulare") om de gewrichtsholte. De pees van de lange kop van de musculus biceps versmelt bovenaan met dit labrum.

De belangrijkste factor die ertoe bijdraagt dat kop en kom bij elkaar blijven is in dit gewricht het zogenaamde "spier-peesmanchet" of "rotatorcuffspieren".

Veelvoorkomende blessures in de schouder:

  • Slijmbeursontsteking (Latijns: Bursitis acromialis)
  • Peesontsteking (Latijns: Tendinitis)
  • Impingement syndroom
  • Frozen shoulder (Latijns: adhesieve capsulitis)
  • Luxactie schouderkop
  • Impressiefractuur (Latijns: Hill-sachslaesie)
  • Labrumscheur (Latijns: Bankart-leasie)
  • Pijn in de schouder
  • Overige schouderklachten

Bron: wikipedia

Reactie plaatsen