Een ontwrichte enkel is een enkel waarbij een of meerdere botstukken rond of in de enkel niet in de juiste positie staan ten opzichte van elkaar.
Hoe herken je het?
Bij een ontwrichte enkel kan jij niet op de enkel staan. Hiervoor heb jij de kracht niet meer in de enkel en de pijn is te hevig. Op het moment van het trauma ervaart men een hevige en felle pijn in de enkel maar kan ook uitstralen naar het onderbeen, de voet en de tenen. Het is meestal niet mogelijk om de activiteit voort te zetten of simpelweg op de enkel te gaan staan. Ook kan men de enkel niet goed bewegen. Vaak is het aanraken van de enkel al erg gevoelig. De enkel wordt dik, blauw en warm. Soms is de dislocatie van de enkel zichtbaar. Daarnaast kan men gevoels- en doorbloedingsstoornissen in de enkel hebben.
Hoe wordt het behandeld?
De ontwrichte/ geluxeerde enkel moet door een specialist weer in de juiste positie gebracht worden. Wanneer dit niet nauwkeurig gebeurd, kan dit meer schade aan omliggende structuren, zoals bloedvaten, geven. Wanneer de enkel weer in de juiste positie staat en er geen sprake was van fracturen, is het belangrijk om de enkel de eerste tijd te blijven bewegen, maar niet zwaar te belasten. Men kan daarvoor krukken gebruiken.Ook kan de fysiotherapeut de enkel tapen om de stabiliteit te waarborgen en de enkel wat te ontlasten. Wanneer belasten weer mogelijk is, is het belangrijk om de volledige mobiliteit van de enkel terug te krijgen en deze sterk en stabiel te maken. De fysiotherapeut kan door middel van advies, oefeningen en manuele technieken het herstel positief beïnvloeden. Het herstel is afhankelijk van welke structuren allemaal aangedaan zijn en kan weken tot maanden duren.